Ostatnia aktualizacja: 29 listopada 2024
Jak zaprojektować kuchnię, aby była wygodna i funkcjonalna? Ten temat poruszyłam w swoim kursie online o projektowaniu kuchni oraz w e-booku Jak zaprojektować kuchnię marzeń?. Pomyślałam jednak, że może przydać Ci się ściąga ze standardów w projektowaniu kuchni. W projektowaniu kuchni trzeba pamiętać o standardowych wielkościach i wymiarach. Mam nadzieję, że taka ściąga będzie dla Ciebie dużym ułatwieniem. Daj znać w komentarzu.
Zanim jednak do niej przejdziemy, zaznaczę jedną, ważną rzecz. Potraktuj to jako punkt wyjściowy. Każdy projekt wnętrz jest inny. Najczęściej konieczne są kompromisy lub wprost przeciwnie – możemy pozwolić sobie na więcej. Jeśli masz za sobą przynajmniej kilka projektów kuchni, na pewno wiesz, o czym mówię.
Od czego zacząć projektowanie kuchni?
Projektowanie kuchni trzeba zacząć przede wszystkim od analizy tego, czego oczekuje Twój klient. To właśnie potrzeby klienta nakreślą pierwsze standardy w projektowaniu kuchni. Mam nadzieję, że masz już formularz z pytaniami do klienta? Jeśli nie, gorąco zachęcam, abyś wprowadził go jak najszybciej, a na jego podstawie tworzył brief, czyli plik z wytycznymi projektowymi.
O co pytać klienta, gdy projektujesz kuchnię?
Jaką powierzchnię ma kuchnia?
Oczywiście to tylko szybka ściąga przykładowych pytań do klienta. Do każdego pytania można dopisać kolejne, z podaniem przykładów, cen, modeli, rodzajów. To wszystko powinno się znaleźć w formularzu z pytaniami. Gdy uzyskasz odpowiedzi i przygotujesz brief, czas zestawić potrzeby klienta z wymiarami i standardami projektowymi.
Projektowanie kuchni – o czym pamiętać?
Jak zaprojektować kuchnię, aby była funkcjonalna i estetyczna? Kuchnia powinna być przede wszystkim ergonomiczna.
To znaczy, że powinna ułatwiać nam codzienne funkcjonowanie, przygotowywanie potraw i gotowanie.
Jak zaprojektować kuchnię, aby była funkcjonalna?
Niezależnie od wielkości pomieszczenia, trzeba uwzględnić i przeanalizować 3 strefy funkcjonalne kuchni:
- przechowywanie
- mycie i przygotowanie
- gotowanie i pieczenie.
Jeśli możesz, trzymaj się poniższych wytycznych:
- między lodówką a zlewozmywakiem: 120–210 cm,
- między zlewozmywakiem a kuchenką: 120–210 cm (ewentualnie, w małych pomieszczeniach – 90 cm),
- między lodówką a kuchenką: 120–270 cm.
Projektowanie małej kuchni w bloku:
Jeśli kuchnia jest naprawdę maleńka, warto zastosować nawet minimalne odległości pomiędzy lodówką, zlewem a płytą grzewczą. Nie umieszczać płyty i zlewu przy samej ścianie albo zabudowie słupkowej. Zostawić choć 15 cm przestrzeni między nimi.
Więcej o funkcjonalnej kuchni dowiesz się z mojego kursu online o projektowaniu kuchni oraz e-booka, który jest bonusem dla każdego Kursanta, który dołączy do kursu.
Projektowanie mebli do kuchni – standardowe wielkości mebli i szafek kuchennych
Blaty do kuchni – o czym pamiętać?
- Standardowy blat kuchenny jest o szerokości 60 cm.
- Występują szersze blaty: 80–120 cm. Pamiętaj o tym, gdy projektujesz wyspę. Czy na pewno istnieje materiał, którym pokryjesz blat, gdy wyspa ma być bardzo szeroka lub nietypowa?
- Jeśli umieścisz blat pod oknem, to może on być szerszy i wchodzić w światło okna zamiast parapetu.
- Zwróć uwagę na wysokości szafek – od gotowej podłogi do górnej krawędzi blatu roboczego, który ma być w świetle okna (czy nie jest za nisko lub za wysoko?);
- Dodatkowy blat roboczy (np. półwysep) albo stół projektujemy zwykle o szerokości: 80–120 cm. Jego długość dobiera się w zależności od potrzeb klienta.
Standardowe szerokości szafek kuchennych oraz sprzętów do kuchni:
- szafka kuchenna – najczęściej dostępne wymiary: 30, 40, 60, 80, 90 i 100 cm szerokości;
- szafka kuchenna z otwieranymi drzwiami – nie więcej niż 60 cm szerokości;
- szuflady – najwęższe: 15 cm, najszersze: 120 cm,
- minimalna wysokość pojedynczej szuflady w kuchni: 10-15 cm, maksymalna (w cargo): ok. 120 cm;
- lodówka standardowa do zabudowy – szerokość: 60 cm, głębokość: 55–60 cm (lodówka wolnostojąca jest nieco większa)
- lodówka side-by-side jest głębsza o jakieś 20 cm od tradycyjnej. i wymaga szczelin wentylacyjnych po bokach i na górze;
- piekarnik – szerokość: 60 cm, wysokość: 45–60 cm;
- piekarnik w słupku – standardowo na wysokości ok. 82 cm;
- płyta ceramiczna lub gazowa na blacie – popularne rozmiary: 30, 60, 70, 80, 90 cm;
- zmywarka – szerokość: 45 lub 60 cm;
- wygodna szafka narożna – szerokość wnęki: 90–100 cm;
- szafka typu cargo – najczęściej spotykane szerokości: 15, 20, 30, 40, 50 i 60 cm
- kosze cargo dzielą się na:
- podblatowe o wysokości do 82 cm,
- midi: 120–140 cm,
- maxi: 170–220 cm – przeznaczone do wysokiej zabudowy);
- wisząca szafka pionowa — front szer. max. 60 cm.
Projektowanie kuchni od A do Z – kurs online
Zapraszam Cię do mojego 3-dniowego kursu o projektowaniu kuchni. Masa wiedzy, przykładów — sama esencja bez lania wody i setek modułów. Jeśli będziesz na żywo, możesz zadawać pytania.
Omówię jak zaprojektować kuchnię – od układu funkcjonalnego, przez projektowanie zabudowy kuchennej i instalacji, aż po wybór materiałów i unikanie błędów.
Nie zabraknie case study z budowy i case study błędów projektowych. Oczywiście nagranie z każdego dnia będzie dostępna na platformie razem z materiałami kursowymi do pobrania przez rok od daty zakupu. Otrzymasz także certyfikat.
Funkcja trackback/Funkcja pingback