Ostatnia aktualizacja: 30 grudnia 2022


Jak zaprojektować kuchnię, aby była wygodna i funkcjonalna? Ten temat poruszyłam w swoim kursie online o projektowaniu kuchni oraz w e-booku Jak zaprojektować kuchnię marzeń?. Pomyślałam jednak, że może przydać Ci się ściąga ze standardów w projektowaniu kuchni. W projektowaniu kuchni trzeba pamiętać o standardowych wielkościach i wymiarach. Mam nadzieję, że taka ściąga będzie dla Ciebie dużym ułatwieniem. Daj znać w komentarzu.

Zanim jednak do niej przejdziemy, zaznaczę jedną, ważną rzecz. Potraktuj to jako punkt wyjściowy. Każdy projekt wnętrz jest inny. Najczęściej konieczne są kompromisy lub wprost przeciwnie – możemy pozwolić sobie na więcej. Jeśli masz za sobą przynajmniej kilka projektów kuchni, na pewno wiesz, o czym mówię.

Od czego zacząć projektowanie kuchni?

Projektowanie kuchni trzeba zacząć przede wszystkim od analizy tego, czego oczekuje Twój klient. To właśnie potrzeby klienta nakreślą pierwsze standardy w projektowaniu kuchni. Mam nadzieję, że masz już formularz z pytaniami do klienta? Jeśli nie, gorąco zachęcam, abyś wprowadził go jak najszybciej, a na jego podstawie tworzył brief, czyli plik z wytycznymi projektowymi.

O co pytać klienta, gdy projektujesz kuchnię?

✏️ Jaką powierzchnię ma kuchnia?
✏️ Jaką podłogę chciałby mieć Twój klient? Warto pokazać przykłady, ew. wady i zalety.
✏️ Czy meble mają być na wymiar, czy gotowe? Warto pokazać ceny.
✏️ Czy zabudowa miałaby być do sufitu czy może kończyć się niżej? Część klientów dopuszcza tylko jedną opcję.
✏️ W jakim wykończeniu i za jakiego materiału mają być meble?
✏️ Czy klienci preferują jakiś konkretny typ uchwytów?
✏️ Czy zebrali inspiracje?
✏️ Jaki blat chcą mieć?
✏️ Jaki zlew i baterie?
✏️ Jakie sprzęty mają się znaleźć w kuchni?
✏️ Jaki okap?
✏️ Jaki materiał nad blatem?

Oczywiście to tylko szybka ściąga przykładowych pytań do klienta. Do każdego pytania można dopisać kolejne, z podaniem przykładów, cen, modeli, rodzajów. To wszystko powinno się znaleźć w formularzu z pytaniami. Gdy uzyskasz odpowiedzi i przygotujesz brief, czas zestawić potrzeby klienta z wymiarami i standardami projektowymi.

Projektowanie kuchni – o czym pamiętać?

Kuchnia powinna być przede wszystkim ergonomiczna.
To znaczy, że powinna ułatwiać nam codzienne funkcjonowanie, przygotowywanie potraw i gotowanie.

Jak zaprojektować kuchnię, aby była funkcjonalna?

Niezależnie od wielkości pomieszczenia, trzeba uwzględnić i przeanalizować 3 strefy funkcjonalne kuchni:

  • przechowywanie
  • mycie i przygotowanie
  • gotowanie i pieczenie.

Jeśli możesz, trzymaj się poniższych wytycznych:

  • między lodówką a zlewozmywakiem: 120–210 cm,
  • między zlewozmywakiem a kuchenką: 120–210 cm (ewentualnie, w małych pomieszczeniach – 90 cm),
  • między lodówką a kuchenką: 120–270 cm.

Projektowanie małej kuchni w bloku:

Jeśli kuchnia jest naprawdę maleńka, warto zastosować nawet minimalne odległości pomiędzy lodówką, zlewem a płytą grzewczą. Nie umieszczać płyty i zlewu przy samej ścianie albo zabudowie słupkowej. Zostawić choć 15 cm przestrzeni między nimi.

tekst alternatywny

Więcej o funkcjonalnej kuchni dowiesz się z mojego kursu online o projektowaniu kuchni oraz e-booka, który jest bonusem dla każdego Kursanta, który dołączy do kursu.

Projektowanie mebli do kuchni – standardowe wielkości mebli i szafek kuchennych

Blaty do kuchni – o czym pamiętać?

  • Standardowy blat kuchenny jest o szerokości 60 cm.
  • Występują szersze blaty: 80–120 cm. Pamiętaj o tym, gdy projektujesz wyspę. Czy na pewno istnieje materiał, którym pokryjesz blat, gdy wyspa ma być bardzo szeroka lub nietypowa?
  • Jeśli umieścisz blat pod oknem, to może on być szerszy i wchodzić w światło okna zamiast parapetu.
  • Zwróć uwagę na wysokości szafek – od gotowej podłogi do górnej krawędzi blatu roboczego, który ma być w świetle okna (czy nie jest za nisko lub za wysoko?);
  • Dodatkowy blat roboczy (np. półwysep) albo stół projektujemy zwykle o szerokości: 80–120 cm. Jego długość dobiera się w zależności od potrzeb klienta.

Standardowe szerokości szafek kuchennych oraz sprzętów do kuchni:

  • szafka kuchenna – najczęściej dostępne wymiary: 30, 40, 60, 80, 90 i 100 cm szerokości;
  • szafka kuchenna z otwieranymi drzwiami – nie więcej niż 60 cm szerokości;
  • szuflady – najwęższe: 15 cm, najszersze: 120 cm,
  • minimalna wysokość pojedynczej szuflady w kuchni: 10-15 cm, maksymalna (w cargo): ok. 120 cm;
  • lodówka standardowa do zabudowy – szerokość: 60 cm, głębokość: 55–60 cm (lodówka wolnostojąca jest nieco większa)
  • lodówka side-by-side jest głębsza o jakieś 20 cm od tradycyjnej. i wymaga szczelin wentylacyjnych po bokach i na górze;
  • piekarnik – szerokość: 60 cm, wysokość: 45–60 cm;
  • piekarnik w słupku – standardowo na wysokości ok. 82 cm;
  • płyta ceramiczna lub gazowa na blacie – popularne rozmiary: 30, 60, 70, 80, 90 cm;
  • zmywarka – szerokość: 45 lub 60 cm;
  • wygodna szafka narożna – szerokość wnęki: 90–100 cm;
  • szafka typu cargo – najczęściej spotykane szerokości: 15, 20, 30, 40, 50 i 60 cm
  • kosze cargo dzielą się na:
    • podblatowe o wysokości do 82 cm,
    • midi: 120–140 cm,
    • maxi: 170–220 cm – przeznaczone do wysokiej zabudowy);
  • wisząca szafka pionowa — front szer. max. 60 cm.
Projektowanie kuchni od A do Z – Kurs online dla projektantów wnętrz

Projektowanie kuchni od A do Z – kurs online

Zapraszam Cię do mojego 3-dniowego kursu o projektowaniu kuchni. Masa wiedzy, przykładów — sama esencja bez lania wody i setek modułów. Jeśli będziesz na żywo, możesz zadawać pytania.

Omówię projektowanie kuchni krok po kroku – od układu funkcjonalnego, przez projektowanie zabudowy kuchennej i instalacji, aż po wybór materiałów i unikanie błędów.

Nie zabraknie case study z budowy i case study błędów projektowych. Oczywiście nagranie z każdego dnia będzie dostępna na platformie razem z materiałami kursowymi do pobrania przez rok od daty zakupu. Otrzymasz także certyfikat.

tekst alternatywny
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial